Techplatforms en de pers - een complexe financiële relatie

In het Working Paper (nr.  64) Techplatforms en de pers - een complexe financiële relatie onderzoekt Tim Luimes de financiële relatie tussen Nederlandse media enerzijds en Google (Alphabet Inc) en Meta anderzijds, met bijzondere aandacht voor de donaties die beide bedrijven deden aan de Nederlandse journalistiek en de onderhandelingen over betalingen via het auteursrecht.

Relatie tussen media en platforms

Luimes constateert dat de financiële relatie tussen media en platforms complex is. Tussen 2015 en 2022 doneerde Google ongeveer 5,9 miljoen euro aan media in Nederland. Media zijn dus klant, concurrent, eiser én samenwerkingspartner van platforms en daarbij afhankelijk van deze platforms voor distributie van content en inkomsten. Leverden deze donaties problemen op voor de onafhankelijkheid van de journalistiek? En in hoeverre hebben Nederlandse media zich laten lenen voor de commerciële doeleinden van techbedrijven?

Dit Working Paper is een achtergrondstudie bij het WRR-adviestraject Media en democratie.

‘Working Papers’ omvatten studies die in het kader van de werkzaamheden van de WRR tot stand zijn gekomen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij de auteur(s).