Geld en schuld: De publieke rol van banken
Op 17 januari presenteerde de WRR zijn 100ste advies aan de regering ‘Geld en schuld: De publieke rol van banken’. In dit rapport pleit de WRR voor structurele aanpassingen binnen ons geldstelsel.
Giraal geld is steeds belangrijker geworden in onze samenleving, de publieke betaal- en spaaropties zijn verdwenen en het bankwezen is geconcentreerder en uniformer geworden. Hierdoor is het evenwicht in het geldstelsel verstoord geraakt. Er zijn te weinig remmen op geldschepping en kredietverlening, met een ongewenst hoog schuldniveau als gevolg. Ook is het publieke karakter van het bankwezen nu onvoldoende verankerd. De WRR pleit daarom voor structurele aanpassingen binnen ons huidige geldstelsel. Een van de aanbevelingen is het mogelijk maken van een bank die zich enkel met betalen en sparen bezighoudt.
‘Geld en schuld’ is het resultaat van een adviesaanvraag van de regering over de werking van het geldstelsel. Over dit onderwerp is naar aanleiding van het burgerinitiatief ‘Ons Geld’ in de Tweede Kamer een debat gevoerd. Tijdens dit debat werd een motie aangenomen van Omtzigt en Merkies met het verzoek aan de WRR het geldstelsel nader te bestuderen, en de voor- en nadelen van verschillende vormen van geldschepping te onderzoeken.
Video's
- Aanleiding ‘Geld en schuld’
- Wat is geldschepping?
- Volledige presentatie van rapport 100 Geld en Schuld op 17 januari 2019