Samenleven in verscheidenheid. Beleid voor de migratiesamenleving

Het is belangrijk dat iedereen - nieuwkomers en gevestigde inwoners - zich thuis kan voelen in Nederland. Dat vraagt een actiever overheidsbeleid om alle nieuwe migranten wegwijs te maken en op te nemen in onze samenleving. Er dienen ontvangst- en inburgeringsvoorzieningen te komen voor alle migranten: kennismigranten, asielmigranten, gezinsmigranten en migranten uit de Europese Unie. Gemeenten spelen daarin een sleutelrol en hebben daarvoor ondersteuning nodig. Deze en andere aanbevelingen doet de WRR in dit rapport (nr. 103) Samenleven in verscheidenheid. Beleid voor de migratiesamenleving.

Click here for the English summary of WRR-report no. 103: Migration diversity and social cohesion. Reassessing the Dutch policy agenda.

Vlottendheid

Nederland is uitgegroeid tot een dynamische migratiesamenleving die een grote aantrekkingskracht heeft op migranten uit alle delen van de wereld. Vanaf 2010 ontving ons land jaarlijks meer dan 150.000 migranten en vanaf 2015 meer dan 200.000. Dat leidt tot een toename van de verscheidenheid naar herkomst in ons land. Daarnaast heeft Nederland te maken met veel meer ‘vlottendheid’: zeer veel migranten zijn tegenwoordig passanten en vertrekken na verloop van tijd weer uit ons land. De verwachting is dat deze patronen zich zullen voortzetten wanneer de Covid-19 pandemie voorbij is.

Presentatie en video's

Op maandag 14 december werd tijdens een webinar bij de VNG het WRR-rapport Samenleven in verscheidenheid. Beleid voor de migratiesamenleving gepresenteerd

  • Bekijk hier het hele webinar terug
  • Bekijk hier de video van de overhandiging van het rapport aan minister Koolmees en zijn eerste reactie op het rapport in een gesprek met de WRR 
  • Bekijk hieronder de video van raadslid Godfried Engbersen, waarin hij een toelichting geeft op het rapport. 
Videospeler
Bestand downloaden

Media error: Format(s) not supported or source(s) not found

Bestand downloaden: https://www.rovid.nl/az/wrr/2020/az-wrr-20201215-idijh6c1n-bron.mp4
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Minicollege over WRR-rapport Samenleven in verscheidenheid

In deze video geven raadslid Mark Bovens en staflid Roel Jennissen een minicollege (15 min.) over het WRR-rapport Samenleven in verscheidenheid. Beleid voor de migratiesamenleving.

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

#7 Samenleven in verscheidenheid

We leven in een migratiesamenleving; per jaar ontvangen we meer dan 200.000 migranten, uit meer dan 220 landen, die voor kortere  of langere tijd in ons land verblijven. Om dat in goede banen te leiden adviseert de WRR in zijn advies Samenleven in verscheidenheid een actievere overheidsaanpak, op zowel landelijk als gemeentelijk niveau, voor goede ontvangstvoorzieningen voor alle migranten.

In deze Vogelvlucht lichten raadslid Godfried Engbersen en onderzoeker Roel Jennissen het advies nader toe en passeren diverse voorbeelden de revue.

#7 Samenleven in verscheidenheid

Audiospeler

Beleid voor de migratiesamenleving: drie uitgangspunten

De toegenomen verscheidenheid en vlottendheid en het structurele karakter van de migratie naar ons land vragen om een proactieve beleidsaanpak gebaseerd op drie centrale uitgangspunten:

  1. Van ad-hoc naar structureel beleid.Het structurele karakter van de migratie naar ons land veronderstelt meer structureel beleid voor het ontvangen en inburgeren van immigranten in plaats van ad hoc te reageren op de komst van steeds weer nieuwe migrantengroepen. Ook vraagt het om een grotere samenhang tussen het migratie- en integratiebeleid.
  2. Naast integratiebeleid ook aandacht voor samenleven.De toegenomen verscheidenheid naar herkomst en verblijfsduur vragen om een adequate infrastructuur om het samenleven van alle inwoners van ons land te faciliteren. Een focus op vraagstukken van samenleven betekent niet het afschaffen van het huidige integratiebeleid. Centrale aspecten van het huidige integratiebeleid blijven relevant, vooral het stimuleren en behouden van de arbeidsdeelname van kwetsbare migrantengroepen.
  3. Ruimte voor lokale variatie. Gemeenten spelen een sleutelrol bij het ontvangen en inburgeren van immigranten en bij het faciliteren van het samenleven van alle inwoners van ons land. Er bestaan echter grote verschillen tussen gemeenten. Tuinbouwgemeenten, zoals de gemeente Westland, waar vooral tijdelijke arbeidsmigranten uit Polen werken, hebben andere beleidsopgaven dan expatgemeenten, zoals Amstelveen, die veel kennismigranten uit Japan en India herbergen. In sommige gemeenten is arbeidsdeelname een groot probleem, in andere huisvesting of sociale samenhang, en in de grotere steden spelen ze vaak alle drie. De rijksoverheid moet daarom gemeenten passende financiële, juridische en inhoudelijke ondersteuning geven om in te spelen op de lokale variëteit.

Vier sets van aanbevelingen

Bij het uitwerken van de drie uitgangspunten staan in dit rapport vier kwesties centraal: 

  1. Zorg voor een betere ontvangst en inburgering van alle migranten.
  2. Stimuleer de sociale samenhang, vooral op lokaal niveau.
  3. Zet in op arbeidsdeelname van migranten en hun kinderen.
  4. Houd in het migratiebeleid meer rekening met sociale samenhang en arbeidsdeelname.