[CONCEPT] Publicaties WRR over migratie en diversiteit

Het aantal migranten met een verschillende achtergrond groeit. De WRR onderzoekt hoe de overheid effectiever kan omgaan met migratiediversiteit en brengt hierover publicaties uit.

2016

2015

2014

2016

Migratie en classificatie: Naar een meervoudig migratie-idioom - 34
De tweedelingen ‘allochtoon’ versus ‘autochtoon’ en ‘westers’ versus ‘nietwesters’ zijn niet meer passend voor hedendaagse vraagstukken van immigratie en integratie. Bij het beschrijven van de samenstelling van de bevolking spreekt de WRR over inwoners met een Nederlandse en een migratieachtergrond.

Verliesgevoelens in relatie tot de multi-etnische samenleving onder autochtone Nederlanders
Onderzocht is in welke mate deze gevoelens aanwezig zijn onder de autochtone Nederlandse bevolking en of deze verliesgevoelens samenhangen met individuele kenmerken, zoals opleiding en leeftijd.

Migratiediversiteit beter in beeld
In dit working paper komen de vragen aan de orde hoe we migratiediversiteit het beste kunnen meten en op welke manieren migratiediversiteit effect kan hebben op maatschappelijke problemen en kansen.

2015

Geen tijd verliezen: van opvang naar integratie van asielmigranten - 4
Door gelijktijdig te werken aan huisvesting, taalverwerving, opleiding en werk verliezen overheden bij de integratie van asielmigranten met een status zo min mogelijk kostbare tijd.

2014

Voortgaande immigratie en nieuwe maatschappelijke scheidslijnen. Een verkenning van mogelijke ontwikkelingen
In het maatschappelijk debat wordt vaak gesproken van een tegenstelling tussen ‘autochtonen’ en ‘allochtonen’. Maar is het nog in overeenstemming met de feiten om deze groepen zo ongedifferentieerd en generiek tegenover elkaar te plaatsen?

Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigratie in betere banen - 1
Op 1 januari 2014 gingen de grenzen van de Nederlandse arbeidsmarkt open voor Roemeense en Bulgaarse werknemers. Hierdoor kwamen de schijnwerpers te staan op de terechte zorgen én onbenutte kansen ten aanzien van de Europese arbeidsmigratie.