WRR start vervolgtraject Nederland in een fragmenterende wereldorde

Op 1 juli presenteerde de WRR het rapport Nederland in een fragmenterende wereldorde. Dit rapport is het startpunt van een interactief traject waarin we de uitdagingen waar ons land voor staat en de mogelijke beleidsreacties daarop verder uitwerken en uitdiepen.

Op 8 oktober was de officiële start van dit vervolgtraject. Deze middag sprak de WRR met relevante stakeholders over mogelijke vervolgstappen naar aanleiding van het rapport. Bert Koenders (voorzitter Adviesraad Internationale Vraagstukken), Naná de Graaff (Associate Professor Political Science and International Relations at VU University Amsterdam) en Loes Mulder (secretaris-generaal OCW) gaven een reflectie op de aanbevelingen uit het WRR-rapport, gevolgd door een levendige discussie.

Geo-tour

Komend jaar organiseert de WRR een Geo-tour die bestaat uit een reeks interactieve sessies bij ministeries, uitvoeringsorganisaties, andere overheden en (maatschappelijke) partijen. Daarin bespreken we op basis van het rapport Nederland in een fragmenterende wereldorde de betekenis van geopolitieke ontwikkelingen op de desbetreffende beleidsterreinen, en brengen we deelnemers met elkaar in gesprek over de implicaties daarvan voor hun strategische kaders, prioriteiten, werkwijzen en partnerschappen.

Nederland in een fragmenterende wereldorde

De tijd dat Nederland kon meebewegen op voor ons land gunstige internationale verhoudingen is voorbij. Er is sprake van diepgaande veranderingen in de internationale verhoudingen en het is onduidelijk tot wat voor soort nieuwe wereldorde dat leidt. Ondertussen hebben Nederlandse overheden, bedrijven, burgers en maatschappelijke verbanden hier al dagelijks mee te maken. Allemaal moeten we leren om het geopolitieke spel om grondstoffen, kennis, invloed, veiligheid en allerlei andere hulpbronnen te spelen. Dat spel is de laatste jaren steeds grimmiger geworden.

In het rapport Nederland in een fragmenterende wereldorde analyseert de WRR de belangrijkste geopolitieke verschuivingen aan de hand van drie assen van fragmentatie: machtspolen, tonelen van machtsuitoefening en wereldbeelden. Door deze fragmentaties zullen vaker spanningen ontstaan tussen de drie strategische prioriteiten waarbinnen het buitenlands beleid zich beweegt: weerbaarheid, welvaart en waarden (3W’s). Aan de hand van dit 3W-raamwerk beargumenteert de Raad dat de geopolitieke verschuivingen ook voor Nederland ingrijpende consequenties hebben.