Aankondiging WRR-rapport Media in het vizier

Op 3 oktober presenteert de WRR het rapport Aandacht voor Media: naar nieuwe waarborgen voor hun democratische functies. Aanleiding zijn de ingrijpende veranderingen in het medialandschap de afgelopen decennia.

Media zijn onmisbaar in een democratische samenleving. Zij zorgen voor betrouwbare informatie over maatschappelijk relevante vraagstukken en bieden een podium voor verschillende perspectieven. De afgelopen decennia is het medialandschap als gevolg van digitalisering echter zeer ingrijpend veranderd: het aanbod is enorm toegenomen en nieuwe partijen domineren de online distributie van informatie. Traditionele verdienmodellen verdwijnen, informatiestromen verschuiven en emotioneel aansprekende content voert online de boventoon. Zoekmachines, sociale media, AI-assistenten en slimme apparaten nestelen zich tussen vraag en aanbod en beïnvloeden het informatiedieet van gebruikers.

De WRR onderzoekt de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de Nederlandse democratie. Zo is er meer, maar vaak ook minder betrouwbare en onafhankelijk geproduceerde informatie beschikbaar. Het publieke debat is breder en dynamischer, maar ook onveiliger geworden. De lokale journalistiek verkeert in een precaire situatie. Kortom: er staat druk op de democratische functies die media vervullen.

In het rapport staan twee vragen centraal:

  • Wat zijn de gevolgen van de radicale verandering van het mediasysteem voor de democratische functies van media?
  • Wat kan de overheid doen om deze functies voor de toekomst zoveel mogelijk veilig te stellen en te bevorderen?