Coronascenario's - Scenario 5: Worst case
Deze video duurt 3 minuten en 1 seconde
Rustige muziek speelt
Beeldtekst: Het is 2025. Wat betekent het coronavirus voor onze samenleving?
Beeldovergang
Een overzicht van vijf scenario’s
Uitvergroting van Scenario 5
Beeldtekst: Scenario 5: Worst case – het virus muteert in een dodelijkere variant die risicovol is voor alle leeftijden. De samenleving en de economie worden voor langere tijd ernstig ontwricht.
Lo-fi muziek speelt
Kalender van 2025 in beeld
De kamer van Thomas waar hij achter zijn computer aan het opnemen is
THOMAS: Mijn naam is Thomas van Dijk. Voor mijn opleiding journalistiek interview ik een aantal mensen in mijn omgeving. Wat betekent het coronavirus vandaag de dag voor hen? En hoe gaan ze daarmee om?
Een hartslagmonitor met piepend geluid
Een drukke intensive care-afdeling met coronapatiënten die op ziekenhuisbedden liggen; zorgmedewerkers dragen beschermende kleding
THOMAS: De situatie is inmiddels heel heftig. Door mutaties is het virus dodelijker geworden. Dat geldt voor alle leeftijden, iedereen voelt zich kwetsbaar. De zorg wordt overspoeld en de overheid is in crisismodus. Ze proberen de basisvoorzieningen in stand te houden.
SORAYA: Ja, nou, ik werk op de IC en om eerlijk te zijn weten wij gewoon echt niet meer wat we moeten doen. Er is bij ons nu ook sprake van code zwart. Dat betekent dat we moeten kiezen tussen wie we wel opnemen en wie niet. Dan beslis je dus over leven en dood voor een jonge vrouw die een auto-ongeluk heeft gehad en een man die corona heeft. Dat is gewoon niet te doen. En wat ik me ook afvraag: wat is nu de manier waarop we bepalen wie ons laatste IC-bed krijgt? En wie maakt uiteindelijk die keuze?
Een lege straat met een maaltijdbezorger op de fiets; één van de voordeuren is afgezet met linten en er staat een reclamebord met de tekst: "blijf binnen".
DESIREE: Afspreken met vriendinnen kan al heel lang niet meer. Eigenlijk kom ik alleen nog buiten, omdat ik een baan heb als maaltijdbezorger. Daarmee neem ik wel een risico. Ook kan ik echt niet wennen aan de lege straten en de huizen die gebarricadeerd zijn. Maar ja, ik moet geld verdienen: ik heb een gezin.
Een ineengekropen vrouw op bed; ze negeert haar telefoon die overgaat
DESIREE: En… ja, ik maak me zorgen om mijn beste vriendin. Ze klinkt al een hele tijd heel somber en online reageert ze bijna niet meer. Ze wacht al zo lang op een afspraak met de psycholoog; volgens mij begint ze de moed echt op te geven.
Een lege theaterzaal met sporen van graffiti
THOMAS: Ja, en dan is er nog het verhaal van mijn eigen moeder. Zij had jarenlang een bedrijf dat theatervoorstellingen produceerde. Het liep vroeger echt heel goed. Maar omdat de cultuursector nu nauwelijks meer bestaat, werd stoppen onvermijdelijk. En nu zoekt ze naar ander werk, maar het schiet nog niet op.
Een afgelegen huis met moestuin, zonnepanelen, en een eigen windmolen
THOMAS: Als we wat meer geld hadden, zou ze het liefst een huis op het platteland kopen, denk ik. En dan zelfvoorzienend proberen te leven, met een grote moestuin. Ik zie om me heen dat steeds meer mensen zich in hun eigen bubbel terugtrekken. Deze keuze kost ook geld en niet iedereen kan het zich veroorloven.
De kamer van Thomas waar hij achter zijn computer aan het opnemen is
THOMAS: Angst, zorgen, moedeloosheid. Hoelang moet dit nog duren? De hele samenleving is ontregeld. Het leven zoals we dat leefden voordat corona kwam, voelt verder weg dan ooit.
Lo-fi muziek speelt
Beeldovergang
Beeldtekst: Wat zou dit scenario voor jouw organisatie betekenen?
Een overzicht van vijf scenario’s