Coronascenario's - Scenario 4: Continue strijd
Deze video duurt 2 minuten en 28 seconden
Rustige muziek speelt
Beeldtekst: Het is 2025. Wat betekent het coronavirus voor onze samenleving?
Beeldovergang
Een overzicht van vijf scenario’s
Uitvergroting van Scenario 4
Beeldtekst: Scenario 4: Continue strijd – door nieuwe varianten krijgt de samenleving steeds opnieuw met grote besmettingsgolven te maken. Het virus blijft de dagelijkse gang van zaken beïnvloeden.
Lo-fi muziek speelt
Kalender van 2025 in beeld
De kamer van Thomas waar hij achter zijn computer aan het opnemen is
THOMAS: Mijn naam is Thomas van Dijk. Voor mijn opleiding journalistiek interview ik een aantal mensen in mijn omgeving. Wat betekent het coronavirus vandaag de dag voor hen? En hoe gaan ze daarmee om? Het was even rustig, maar er is net weer een nieuwe variant ontstaan waartegen de vaccins nauwelijks werken.
Achter het raam zit een koppel hand in hand aan tafel; de man kijkt ernstig en de vrouw kijkt verdrietig
ANNEMARIE: Een paar maanden geleden is bij mij baarmoederhalskanker geconstateerd. Door de wachtlijsten in de zorg moest mijn behandeling worden uitgesteld. Maar voor hoelang nog? Ik maak me daar echt zorgen over. Tegelijkertijd zie ik ook dat het écht niet anders kan.
Een zorgmedewerkster die praat tegen een vrouw in een rolstoel; om hen heen zijn andere ouderen en zorgmedewerkers
ANNEMARIE: Mijn zus werkt al jaren heel hard in de zorg. Ze is gewoon uitgeput. Vaak heeft ze overwogen te stoppen met deze baan. Maar ze blijft doorgaan. Voor mensen zoals ik.
Een groep mensen die protesteert tegen de coronamaatregelen; zij houden een spandoek omhoog met de tekst: #KLAARMETCORONA.
MARCEL: Eigenlijk vind ik de nieuwe maatregelen onzin. Het vraagt veel te veel van de mensen. En zeker van ondernemers zoals ik, want zoveel steun krijg je niet meer van de overheid. Dan kan je niet je bedrijf overeind houden. Als corona niet weggaat, moeten we het virus gewoon accepteren. En ook dat mensen soms eerder doodgaan, anders kunnen we toch niet leven?
Een treincoupé met reizigers en een conducteur; ze dragen mondkapjes
THOMAS: Dat is best een stevige uitspraak, zeg. Mijn broer is treinconducteur en hij wil juist wel maatregelen. Zo loopt hij zelf minder risico en durven meer mensen met de trein te reizen.
Een kerstdiner met een tafel vol eten en twee ruziënde familieleden; naast de tafel een tablet op een krukje met een ander familielid op beeld
THOMAS: De meningen in onze familie lopen ver uiteen. En dat is heel moeilijk. Tijdens het kerstdiner waarbij mijn tante online aanschoof, ontstond er zelfs ruzie over. En die ruzie, die is nog altijd niet bijgelegd.
De kamer van Thomas waar hij achter zijn computer aan het opnemen is
THOMAS: Het valt in de praktijk niet mee om elkaar te blijven respecteren en begrijpen. We hebben het er allemaal best zwaar mee wanneer het coronavirus weer onverwachts opleeft.
Lo-fi muziek speelt
Beeldovergang
Beeldtekst: Wat zou dit scenario voor jouw organisatie betekenen?
Een overzicht van vijf scenario’s