Decoratieve banner WRR-Nieuwsbrief

WRR-Nieuwsbrief – Speciale editie – Rapport Aandacht voor media

Deze speciale editie staat in het teken van de presentatie en publicatie van het WRR-rapport Aandacht voor media. Naar nieuwe waarborgen voor hun democratische functies. Download het hele rapport, de samenvatting of de visual met de aanbevelingen.

Media zijn onmisbaar in een democratische samenleving

Media zijn onmisbaar in een democratische samenleving. Zij zorgen voor betrouwbare informatie over maatschappelijk relevante vraagstukken, ondersteunen de controle van de macht en bieden een forum voor debat. De context waarin ze dit doen is ingrijpend veranderd. In het nieuwe mediasysteem is het aanbod oneindig, zijn platforms oppermachtig en staan journalistieke verdienmodellen onder druk. De WRR onderzoekt de gevolgen voor de democratische functies van media. Er is veel meer, maar vaak ook minder betrouwbare en onafhankelijk geproduceerde informatie beschikbaar. Op lokaal niveau is sprake van verschraling. En het publieke debat is veelkleuriger maar ook veel onveiliger geworden, wat nieuwe drempels opwerpt voor deelname.  Om ervoor te zorgen dat media ook in de toekomst hun democratische functies kunnen blijven vervullen, is nieuw mediabeleid nodig dat de democratische rol van media als centraal uitgangspunt neemt. Dit betoogt de WRR in zijn nieuwe rapport Aandacht voor media. Naar nieuwe waarborgen voor hun democratische functies. Het rapport is op woensdag 2 oktober jl. aangeboden aan minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Lees meer

plaatje overhandiging an het WRR-rapport Aandacht voor media. Naar nieuwe waarborgen voor hun democratische functies. aangeboden aan minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Beeld: ©WRR

Aanbevelingen

Met het oog op de noodzaak van nieuw mediabeleid, doet de WRR vier aanbevelingen: 1) Maak maximaal gebruik van Europese wet- en regelgeving; 2) Maak voor de democratie belangrijke informatie prominent zichtbaar en goed vindbaar; 3 ) Versterk de lokale en regionale journalistiek; en 4) Stimuleer dat gebruikers verantwoordelijkheid nemen voor hun rol en positie in het nieuwe mediasysteem. Deze infographic is een visualisatie van de kern van het rapport.

plaatje infographics
Beeld: ©WRR

Achtergrondstudies bij het adviesproject Media en Democratie

In het kader van dit rapport zijn ook drie achtergrondstudies verschenen. Prof. dr. Irene Costera-Meijer schreef Veranderend mediagebruik door jongeren: implicaties voor de rol en betekenis van de journalistiek in een democratie, gepubliceerd als Working Paper (nr. 57). Tim Luimes schreef Techplatforms en de pers - een complexe financiële relatie, gepubliceerd als Working Paper (nr. 64). De auteur onderzoekt in dit Working Paper de financiële relatie tussen Nederlandse media en Google en Meta, met bijzondere aandacht voor de donaties die beide bedrijven deden aan de Nederlandse journalistiek (2015-2022), en de onderhandelingen over betalingen via het auteursrecht. Koen Hoogendoorn schreef Wat is wijsheid? De reikwijdte en effectiviteit van mediawijsheidbeleid, gepubliceerd als Working Paper (nr. 65). Hierin onderzoekt Hoogendoorn hoe het huidige mediawijsheidbeleid beter kan aansluiten op de sterk veranderende technologische context.

plaatje omslagen twee Working Papers over Wat is wijsheid en Techplatforms en de pers
Beeld: ©WRR

Colofon

Dit is een uitgave van

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Adres: Buitenhof 34 - 2513 AH Den Haag

Telefoonnummer: 070 - 356 4600

Volg ons: wrr.nl - @WRRDenktank