Migratiesamenleving vergt actievere overheidsaanpak
Nederland is uitgegroeid tot een dynamische migratiesamenleving. Migranten komen uit alle delen van de wereld en allang niet meer alleen uit de ‘klassieke’ migratielanden, zoals Marokko, Turkije of Suriname. Ook is sprake van meer vlottendheid: steeds meer migranten zijn passanten die na verloop van tijd ons land weer verlaten. De grote verscheidenheid naar herkomstlanden en het kortere verblijf van migranten maken het samenleven ingewikkelder en kunnen leiden tot een versplintering van de samenleving. Het is belangrijk dat iedereen - nieuwkomers en gevestigde inwoners - zich thuis kan voelen in Nederland. Een actiever overheidsbeleid is dan ook nodig om de komst van nieuwe migranten in goede banen te leiden. Dat stelt de WRR in het rapport Samenleven in verscheidenheid. Beleid voor de migratiesamenleving.
De raad presenteerde het rapport maandag 14 december tijdens een webinar bij Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De grote verscheidenheid en vlottendheid maken het samenleven ingewikkelder, vooral in buurten, op scholen en verenigingen. Hoe groter de verscheidenheid en het verloop in een buurt, hoe groter de kans dat inwoners zich er minder thuis voelen. Ook vraagt dit veel extra inspanningen van scholen en verenigingen.
Gemeenten spelen een sleutelrol in het bevorderen van een samenleving waarin alle burgers zich thuis voelen en samenleven. De rijksoverheid moet gemeenten daarom voldoende beleidsruimte en financiële middelen geven en rekening houden met grote lokale verschillen.
- Download hier het rapport, de factsheet en de samenvatting
- Bekijk hier het hele webinar terug
- Bekijk hier de video met de toelichting op het rapport door Raadslid Godfried Engbersen
- Bekijk hier het fragment van de overhandiging aan minister Koolmees en zijn eerste reactie in een gesprek met de WRR
- Beluister hier de Podcast over het rapport Samenleven in verscheidenheid
- Meer informatie over het adviesproject en bijbehorende publicaties: https://www.wrr.nl/adviesprojecten/migratiediversiteit