WRR bezoekt Provincie Utrecht

De WRR gaat regelmatig op werkbezoek. Dit najaar bezocht de WRR de provincie Utrecht. De werkbezoeken geven de WRR zicht op de maatschappelijke kwesties die op diverse plaatsen in ons land spelen en mogelijk relevant zijn voor de agendering. Ook bieden de bezoeken de gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen voor de lopende adviestrajecten.

Het bezoek startte bij het RIVM met een gesprek over toekomstverkenningen en biosecurity. Ook kreeg de WRR uitleg over het meetnet voor stralingsongevallen. Vervolgens hebben beide organisaties ervaringen uitgewisseld over werken op het grensvlak van kennis en beleid. Aansluitend dineerde de raad met Commissaris van de Koning Hans Oosters, lid raad van bestuur UMC Utrecht Remco van Lunteren en hoofd IC van het UMC Utrecht Diederik van Dijk. In het gesprek stonden de toepassing van AI in de zorg en verscheidene ethische en maatschappelijke dillema’s rondom intensive care zorg, onder meer in het licht van de mogelijkheden die innovatie en technologie bieden, centraal.

De volgende dag stond in het teken van de ontwikkelingen in het sociaal domein en jeugdbeleid op verschillende niveaus. Marieke Kleiboer, directeur Jeugd bij het ministerie van VWS, nam de raad mee op landelijk niveau en gaf een inkijk in de complexe omgeving en de hervormingsagenda jeugd. Daarna volgde een gesprek over ontwikkelingen in het jeugdbeleid op het niveau van de gemeente Utrecht met de directeur sociaal domein, Hans Uneken, en de strategisch beleidsadviseur Jochem Stoll over het beleid van deze gemeente. Aansluitend was er een lunch met burgemeester Dijksma. In de middag ging de raad in Leidsche Rijn in gesprek met bestuurders en medewerkers van verschillende maatschappelijke organisaties verantwoordelijk voor jongerenwerk en jeugdhulp in Utrecht: Koos, Spoor030, Stickting Lokalis en JOU-Utrecht.

Werkprogramma

De WRR heeft tot taak om de regering en het parlement op wetenschap gebaseerd en onafhankelijk advies te geven over ontwikkelingen die de samenleving op de lange termijn kunnen beïnvloeden. De WRR wijst de regering op tegenstrijdigheden en verwachte knelpunten, formuleert probleemstellingen over grote beleidsvraagstukken en stelt beleidsalternatieven voor. Om te komen tot een goed werkprogramma legt de WRR zijn oor regelmatig te luisteren in en buiten Den Haag bij bewindslieden, bestuurders, beleidsmakers, politici, wetenschappers, het bedrijfsleven en maatschappelijk veld.